biennale 2021


 

Bij Masterly The Hague verdiepen hedendaagse ontwerpers zich in klassieke schilderijen. In vijf schitterende historische locaties presenteerden honderd designers gedurende vier dagen hun toonaangevende werk in relatie tot de Oude Meesters.

Een krachtige bundeling van talent, inspiratie en vakmanschap. In 2021 was het centrale thema: het Nederlands landschap. De biënnale viel samen met de grootse opening van het Haagse Museumkwartier.

5 locaties
32 kamers
50 schilderijen
100 designers & fotografen

 

De vernieuwende Dutch Design biënnale vond plaats van donderdag 21 t/m zondag 24 oktober in het historische hart van de hofstad, tegenover het Binnenhof en rondom het majestueuze Voorhout. Prachtige monumentale panden op de Lange Vijverberg lenen zich uitstekend voor de presentaties van de hedendaagse ontwerpers. De Dutch Designers laten zich hiervoor inspireren door een klassiek schilderij.

Willem Jan Hoogsteder is samen met curator Nicole Uniquole de drijvende kracht achter dit toonaangevende evenement. Hij ziet veel overeenkomsten tussen de Oude Meesters en de moderne ontwerpers.“Allen combineren talent, inspiratie en vakmanschap en kiezen voor schoonheid. De hedendaagse kunstenaars laten ons door hun creativiteit met een nieuwe en artistieke blik naar Oude Meesters kijken. Spannend en origineel; je ontdekt steeds iets nieuws.” 

 

De Balzaal en Dries van Noten

Nieuw als locatie was The King’s Ballroom in de Kazernestraat, ooit eigendom van koning Willem II, thans de spectaculaire balzaal van Sociëteit de Vereeniging. Ook Hotel Des Indes stelde zijn zalen voor het eerst ter beschikking aan Masterly. Net als in de drie panden aan de Lange Vijverberg - in 1750 ontworpen als een schitterend rococo stadspaleis complex - zijn de zalen op thema en kleur ingericht door stylist Maarten Spruyt. Een unieke particuliere collectie van modeontwerper Dries van Noten was voor het eerst te zien dankzij boetiek Mainstreet.

 

Dit is Nederland

Het Nederlands Bureau voor Toerisme had 2021 het Nederlandse landschap als thema gekozen. Ook de designers van Masterly The Hague brachten hieraan een ode. Bezoekers, of ze nu uit eigen land komen of van ver, herkenden het meteen. Hier zien we Nederland, in realistische landschappen en in fantasiewerelden, in 17de-eeuwse meesterwerken en in 21ste-eeuws design.

De hedendaagse ontwerpers beheersen tal van disciplines, variërend van juwelen, meubelen, fotografie, tapijten, lampen en serviezen tot op zichzelf staande kunstobjecten. Ze zijn gespecialiseerd in de bewerking van hout, glas, zilver, goud, staal, brons, porselein, leer en prachtige stoffen. Al hun werk is te koop. Het deelnemersveld kende grote namen zoals Jan Taminiau, Anton Corbijn en Krützmann Lijsten, Saskia Boelsums (Kunstenaar van het jaar 2020), Daniël Moesker, Gemmy Woud-Binnendijk, Stefan Scholten, Suzanne Jongmans en Barbara Nanning. Spannend was de enorme tafel in de `Kings Ballroom` gedecoreerd met tafelkleden van Workingbert en bronzen conversation pieces van Nancy Faas. 

 

Lezingen 

In de historische theaterzaal van Diligentia aan het majestueuze Lange Voorhout vertelde drs. Emilie den Tonkelaar, expert Oude Meesters, over de geschiedenis van de festivallocaties, de ontwerpers en `hun` schilderijen.