BEZOEKERSINFO


21 - 24 oktober 2021
Museumkwartier
o.a. Lange Vijverberg 14-15-16, Hotel Des Indes en The King's Ballroom
11-18 uur

De Lange Vijverberg is fraai gesitueerd in het centrum van Den Haag en ligt direct langs de Hofvijver en het Binnenhof

De historische panden liggen op loopafstand van het Centraal Station Den Haag. De parkeergarage Museumkwartier zit direct naast Masterly The Hague. 

Vanwege het monumentale karakter van alle locaties zijn de panden helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Honden niet toegestaan.De stadspaleisjes
aan de Lange Vijverberg 14, 15 en 16
werden gebouwd in 1755,
naar ontwerp van hofarchitect Pieter de Swart.

De prachtige rococo gevels
van dit ensemble
tonen de rijkdom van de 18de-eeuwse elite.


 

DE LOCATIES
Lange Vijverberg 14, 15 en 16 zijn drie prachtige rococo huizen. Ze werden als één geheel ontworpen in 1750 door Pieter de Swart, Hofarchitect van Erfstadhouder Prins Willem IV. 100 jaar lang heeft op deze prominente plaats het Friesche Hof gestaan, het Haagse verblijf van de Friese Stadhouders, de rechtstreekse voorouders van onze koning.

De huizen tonen de weelde van de 18de-eeuwse elite. Smalle diensttrappen naar de souterrains en koetshuizen herinneren aan vervlogen tijden.

Het Binnenhof
Vanaf 1250 bouwde graaf Willem IV de Ridderzaal en de Hofkapel rondom het natuurlijke meertje in de duinen. Een eeuw later werden al de eerste huizen gebouwd aan de Lange Vijverberg tegenover het Binnenhof. Daar woonden voorname mensen die gelieerd waren aan het hof.

In 1652 werd de grond waar nu Lange Vijverberg 14, 15 en 16 staan, gekocht door de Friese Stadhouder Willem Frederik, Prins van Nassau-Dietz. In datzelfde jaar huwde hij met Albertine Agnes*, dochter van Frederik Hendrik en Amalia, Prins en Prinses van Oranje. De Oranje tak van Frederik Hendrik stierf uit toen stadhouder en Koning van Engeland Willem III overleed in 1702.

Daarna in 1748, ging het prinsdom Oranje en de titel Erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden over op prins Willem IV, van Friese tak Nassau-Dietz. Hij had het Friesche Hof aan de Lange Vijverberg niet meer nodig en kon zijn intrek nemen aan de overkant op het Binnenhof en in de vele andere paleizen van de Oranjes. Hij verkocht het Friesche Hof in 1755 aan Manuel Lopes Suasso, die nauwe familiebanden met de Oranjes onderhield.


Drie panden aan de Lange Vijverberg
Manuel Lopes Suasso gaf kort daarna hofarchitect Pieter de Swart opdracht om er drie huizen te bouwen. In 1757 werd nummer 16 verkocht, twee jaar later gevolgd door nummers 14 en 15. Nummer 15 bleef daarna bijna twee eeuwen in handen van dezelfde familie.

In de 20ste eeuw kregen de panden voor het eerst een culturele functie, toen kunstverzamelaar Frits Lugt nummer 14 verwierf. Daarna werd het Kostuummuseum gehuisvest in Lange Vijverberg 14 en 15.

Het kostuummuseum sloot en na een uitgebreide renovatie openden Museum Bredius en kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder er hun deuren in 1990. Inmiddels heeft ook nummer 16 een culturele bestemming. Daar zijn schilderijen te zien van de 19de-eeuwse schilder Cornelis Kruseman, samengebracht in de Cornelis Kruseman - J.M.C. Ising Stichting.


* Henriette Catharina was een zus van Albertina Agnes en bouwde het bij Nederlandse ontwerpers bekende Paleis Oranienbaum. In dit paleis vond in 2012 de tentoonstelling 'Dutch Design - Huis van Oranje' plaats.